Er bestaan veel definities en beschrijvingen van focussen, maar ik houd het graag bij Innerlijk Luisteren. Wat houdt het in?
Je richt je ontspannen op je lichaam en je kijkt of er een gevoel is dat om aandacht vraagt. Als je er één op het spoor komt, dan maak je contact met dat gevoel. Vaak groeit het dan en laat het meer van zichzelf zien. Door vragen te stellen kom je steeds meer over het gevoel te weten. Soms komen er emoties of herinneringen naar boven. Als het gevoel zich gezien, gehoord en/of gewaardeerd voelt, kan het veranderen. Soms lost het op, soms verschiet het van kleur en ontstaat er opluchting, lichtheid, rust en ontspanning. Soms vraagt dit ook meer tijd. Uitgangspunt is dat er niks hoeft te gebeuren en dat alles er mag zijn. Komt die verandering wel, dan ontdek je na afloop vaak dat blokkades in je energiesysteem en lichaam, vaak ontstaan door traumatische ervaringen, zijn verdwenen. Je energie en je leven kan meer gaan stromen.
Gouden combi
Je kunt met jezelf focussen, maar het is vaak krachtiger als je het met iemand samen doet. Ik combineer focussen graag met Malvatherapie en noem het mijn gouden combi. Het werkt zo goed samen om drie redenen:
- Om gemakkelijk te kunnen focussen is het fijn als je een open, ontspannen, gegronde houding hebt. In het begin kan het daarom heel behulpzaam zijn als ik vooraf wat kleine Malvabehandelingen en massages geef om die houding uit te nodigen. Je komt daarmee meer in je gevoel.
- Daarbij kan ik met Malvatherapie eerst de klachten aanpakken. Als de klachten je niet meer afleiden, is het gemakkelijker en fijner om daarna naar diepere oorzaken te zoeken, zodat de klachten niet terugkomen. Als je veel pijn of angst ervaart, of erg emotioneel bent, dan is het lastig om je over te geven aan het focusproces en kan een ontspannende, ruimtegevende massage vooraf wonderen doen.
- Tot slot heb ik gemerkt dat als je voorafgaand aan het focussen, de ziel betrekt bij het werk, er echt hele mooie, diepgaande processen plaatsvinden.
Focussen komt uit de psychotherapie, het is de jaren 70 ontwikkeld door de Amerikaans hoogleraar en psychotherapeut Eugene Gendlin. Hij onderzocht waarom sommige mensen wel baat hadden bij psychotherapie en anderen niet. Uit zijn onderzoek kwam naar voren dat mensen die de vragen van hun therapeut vanuit hun gevoel en lichaam beantwoorden wel baat hebbenen bij de therapie en mensen die alleen hun hoofd aan het woord laten, niet. Om iedereen uit te nodigen hun gevoel mee te laten praten, ontwikkelde hij focussen. De methode helpt je open, nieuwsgierig, zachtmoedig en met compassie naar de signalen en boodschappen van je eigen lichaam te luisteren.
Ik gebruik focussen vaak in mijn sessies. Het helpt je voelen en dat is cruciaal voor je heling. Je kunt ervoor kiezen om bewust voor een Focus+ sessie te komen. Dan gebruik ik mijn Malva-technieken vooral ondersteunend en kan een sessie tot twee uur duren.